Selasa, 10 Ogos 2010

Kursus palsu: Lebih 2,000 kes dilapor

KUALA LUMPUR - Nasib malang ramai pelajar ditipu institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) seharusnya menjadi pengajaran kepada pelajar lain yang bercita-cita melanjutkan pelajaran.

Berdasarkan maklumat daripada Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA), sejak 2007 sehingga Mei lalu, sebanyak 2,192 aduan diterima oleh pihaknya berhubung pelbagai jenis penipuan di IPTS.

Kebanyakannya adakan berkaitan status pengiktirafan kursus yang diambil termasuk penipuan kononnya mendapat akreditasi penuh daripada Agensi Kelayakan Malaysia (MQA).

Itu baru yang diterima oleh FOMCA menerusi Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional (NCCC). Dipercayai lebih ramai lagi pelajar yang tertipu tetapi keberatan untuk tampil membuat aduan.

Setiausaha Agung FOMCA, Muhammad Shaani Abdullah berkata, antara aduan daripada pelajar ialah mengenai iklan mengelirukan mengenai program ditawarkan IPTS berbanding sehingga akhirnya menyedari mereka tertipu.

"Rata-rata aduan adalah berkaitan penipuan IPTS khususnya yang memperdayakan maklumat berhubung status pengiktirafan.

"Sehubungan itu, kami merayu dan menasihatkan semua pelajar yang ingin melanjutkan pengajian supaya menyiasat terlebih dahulu latar belakang sesebuah IPTS," katanya yang juga Pengarah NCCC.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (Cassa), Datuk Dr. Jacob George berkata, pihaknya menerima purata lapan aduan sebulan berhubung penipuan oleh IPTS.

"Ini meliputi kes-kes program pengajian tidak diiktiraf, pembiayaan yuran pengajian mahal, penipuan tenaga pengajar serta kekurangan fasiliti.

"Aduan paling banyak berkaitan pengiktirafan terhadap sijil, iaitu tiada akreditasi daripada MQA," katanya kepada Utusan Malaysia.

Sehubungan itu, Jacob mencadangkan Kementerian Pengajian Tinggi lebih proaktif mengatasi masalah IPTS yang menawarkan kursus-kursus tanpa akreditasi serta 'tawaran-tawaran program palsu'.

"Tindakan ini akan memberi teladan kepada semua pihak untuk lebih berwaspada menjalankan perniagaan serta menjadi panduan kepada orang awam memilih IPTS yang terbaik buat anak mereka," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

komen la sikit...